In het digitale tijdperk van vandaag is het concept van papierloos beheer naar voren gekomen als een transformatieve oplossing voor onderwijsinstellingen die hun activiteiten willen stroomlijnen en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk willen minimaliseren. Papierloos beheer omvat de overgang van traditionele op papier gebaseerde systemen naar digitale platforms voor administratieve taken, zoals documentopslag, samenwerking en communicatie. Door digitale tools en praktijken te omarmen, kunnen scholen de efficiëntie en toegankelijkheid verbeteren en tegelijkertijd het papierverbruik verminderen. Deze overgang bespaart niet alleen tijd en middelen, maar sluit ook aan bij wereldwijde duurzaamheidsinspanningen door de CO2-voetafdruk te verkleinen die gepaard gaat met papierproductie en -afvoer.
Om te ontdekken hoe papierloze scholen het gezicht van leren transformeren, lees meer via de volgende link: https://www.cflowapps.com/paperless-school/
Het overmatige gebruik van papier op scholen heeft aanzienlijke gevolgen voor het milieu. Ten eerste draagt de vraag naar papier bij aan ontbossing, omdat bomen worden gekapt om te voldoen aan de behoeften van de papierindustrie. Deze ontbossing leidt tot vernietiging van leefgebieden en verlies van biodiversiteit, waardoor ecosystemen worden verstoord en het voortbestaan van verschillende plant- en diersoorten wordt bedreigd. Bovendien vereist de papierproductie grote hoeveelheden water, wat bijdraagt aan waterschaarste in sommige regio's en watervervuiling door de uitstoot van chemische middelen die worden gebruikt in het productieproces. Bovendien genereert de hele levenscyclus van de papierproductie aanzienlijke koolstofemissies, wat de klimaatverandering verergert.
Het verminderen van het papiergebruik in onderwijsinstellingen en het vergroten van het bewustzijn over de milieugevolgen van overmatig papierverbruik kunnen helpen deze effecten te verzachten.
Naast de milieuvoordelen van het verminderen van papiergebruik op scholen, kunnen deze instellingen ook andere voordelen ervaren, zoals:
Tijd besparen: Administratieve taken op scholen kunnen behoorlijk tijdrovend zijn, waarbij papierwerk een grote boosdoener is. Het gebruik van een digitaal platform kan echter de tijd die wordt besteed aan het beoordelen, lesgeven en geven van feedback aan studenten en ouders aanzienlijk verkorten. Dit versnelt niet alleen tijdrovende activiteiten, maar helpt ook op de lange termijn geld en middelen te besparen.
Bespaart middelen: Scholen wijzen jaarlijks een aanzienlijk bedrag toe aan papierkosten. Onderzoek wijst uit dat elke student ongeveer 1.000 vellen papier per jaar verbruikt. Het is duidelijk dat scholen hun middelen willen maximaliseren. De fondsen die worden bespaard op papierkosten kunnen worden omgeleid om educatieve doelstellingen te verbeteren, zoals beloning van leraren, educatieve excursies of de aanschaf van nieuwe computers voor de school.
Ruimte besparen: Papier is schadelijk voor het milieu en neemt veel ruimte in beslag. Door klaslokalen en schoolkantoren op te ruimen, komt er meer ruimte beschikbaar voor alternatief gebruik. Dit kan mogelijk leiden tot de creatie van extra kantoren of zelfs extra klaslokalen.
Beveiligt documenten: Documenten opslaan in de cloud is doorgaans veiliger dan fysieke kopieën van documenten bewaren, aangezien deze gemakkelijk kunnen worden gestolen of verloren kunnen gaan. Met een cloudgebaseerd systeem kan de toegang tot deze documenten centraal worden beheerd en kunnen ze zelfs met een simpele klik van mobiele apparaten worden verwijderd. Door een papierloos documentbeheersysteem te implementeren, kunnen personeelsleden gemakkelijk toegang krijgen tot de vereiste informatie vanaf elke locatie binnen de school, waardoor kostbare tijd wordt bespaard. Bovendien kunnen in het ongelukkige geval van een ramp zoals brand, inbraak of overstroming alle elektronische documenten worden hersteld.
Digitale hulpmiddelen voor papierloos beheer
Nu onderwijsinstellingen de reis naar papierloos beheer beginnen, speelt de selectie van geschikte softwareoplossingen een cruciale rol bij het behalen van succes. Deze softwaretools zijn ontworpen om administratieve workflows te stroomlijnen, samenwerking te verbeteren en duurzaamheid te bevorderen. Documentbeheersoftware, zoals Adobe Document Cloud, Microsoft SharePoint en Google Drive, biedt gecentraliseerde opslag en organisatie van elektronische documenten, waardoor papiergebruik en -verspilling worden verminderd. Online samenwerkingsplatforms zoals Microsoft Teams, Slack en Google Workspace faciliteren realtime communicatie en het delen van documenten, wat de productiviteit bevordert en de behoefte aan gedrukte materialen minimaliseert. Bovendien maken elektronische handtekeningoplossingen van DocuSign, Adobe Sign en HelloSign veilige en efficiënte goedkeuringsprocessen mogelijk, waardoor de afhankelijkheid van papieren formulieren verder wordt verminderd. Door deze belangrijke softwaretools te benutten, kunnen onderwijsinstellingen hun administratieve processen optimaliseren, samenwerking verbeteren en bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Hier zijn enkele nuttige bronnen voor het verkennen van softwareoplossingen om deze transitie te starten:
https://medium.com/@preskool/going-paperless-how-a-school-and-education-management-software-is-transfiguring-administrative-709cf89ec02d
https://www.capterra.com/resources/top-document-management-software-for-education/
https://www.clobas.com/the-many-benefits-of-paperless-operations-with-best-school-management-software/
Gepersonaliseerd leren: Vanwege de COVID-19-pandemie produceerden leraren een enorme hoeveelheid digitale bronnen en kregen kinderen meer gadgets om te helpen bij het leren thuis. Meer computergebaseerde activiteiten zullen leraren meer gegevens over de voortgang van hun leerlingen verschaffen, waardoor ze hun leerlingen nauwlettender kunnen volgen.
Focussen op leerling-leraarrelaties: Opvoeders zullen software gebruiken die de beste aspecten van technologie en klassikaal onderwijs combineert, evenals oplossingen die de productiviteit van extreem drukke docenten verhogen door hen in staat te stellen het leerproces aan te passen.
Hybride leren: Hoewel de pandemie mogelijk heeft bijgedragen aan de opkomst van hybride leren, hebben sommige studenten baat bij een mix van face-to-face en virtueel onderwijs. Een klein deel van de studenten zal nog steeds de voorkeur geven aan hybride leren, zelfs als persoonlijk onderwijs volledig wordt hersteld.
Gamificatie: Gamificatie houdt in dat studenten originele content creëren en samenwerken. Een andere uitstekende aanpak om contact te maken met kinderen die een groot deel van de pandemiejaren online hebben doorgebracht met socializen en leren, is via games.